Mental Helse og Tilfriskning

Categories: Avhengighet
No Comments

Vanlige psykiske problemer som ofte ligger under rus misbruket.

Det finnes et bredt spekter av psykiske lidelser som kan dukke opp når en person stopper sitt misbruk, og sitter igjen med seg selv. Nedenfor er noen av de vanligste:

ADD (Attention Deficit Disorder) / ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder)

Angstlidelser:
• Generalisert angstlidelse
•Tvangslidelse
•Panikklidelse
• Fobier
•Posttraumatisk stresslidelse
• Sosial angstlidelse

Bipolar lidelse

Depresjon

Spiseforstyrrelser:
• Anoreksi
• Fråtsing spiseforstyrrelse
• Bulimi
• Eating Disorder ikke ellers spesifisert (EDNOS)

Personlighetsforstyrrelser:
• Antisosial personlighetsforstyrrelse
• Unnvikende personlighetsforstyrrelse
• Borderline personlighetsforstyrrelse
• Avhengig personlighetsforstyrrelse
• histrionic personlighetsforstyrrelse
• Narsissistisk personlighetsforstyrrelse
• Obsessive-Compulsive personlighetsforstyrrelse
• Paranoid personlighetsforstyrrelse
• schizoid personlighetsforstyrrelse
• schizotypal personlighetsforstyrrelse

Den rusavhengige forbindelsen mellom disse og rusen

Dessverre, det er mye overlapping mellom avhengighet og psykiske lidelser. Dersom du eller noen du er glad lider av en psykisk sykdom som depresjon, angst, ADD / ADHD, bipolar lidelse, posttraumatisk stresslidelse, schizofreni eller en spiseforstyrrelse, er avhengighet mye mer sannsynlig å bli et problem for dere ned av veien. Nesten en tredjedel av mennesker med en psykisk lidelse, og halvparten av personer med alvorlig psykisk lidelse som bipolar lidelse eller schizofreni sliter også med rusmisbruk i alle former, i henhold til en NAMI studie. Tilkoblingen mellom rus og psykiske lidelser fungerer begge veier: Så mange som seks av 10 rusmisbrukere har også minst en annen psykisk lidelse. Gamblere, har for eksempel, mer sannsynlighet for at de også lider av kronisk depresjon og angst.

Det er enda et uttrykk for denne kompliserte tilkobling: dobbelt diagnose lidelser, er definert som å ha en avhengighet (s) og en psykisk lidelse (s); Dette kan også kalles en dobbel diagnose eller komorbid lidelse. Co-forekommende forhold er stadig vanligere i USA, som påvirker nesten 8,4 millioner voksne, ifølge en nasjonale undersøkelsen fra 2013 om narkotikabruk og helse. Advarsel tegn på co-forekommende lidelser omfatter symptomer på både en psykisk lidelse og en avhengighet.

Det er ikke klart hva som typisk kommer først:

En som sliter med avhengighet økte odds for å bli, mer, deprimert eller engstelig? Eller gjør en som har depresjon eller annen psykisk problem det mer sannsynlig at han vil begynne å bruke narkotika, alkohol, tobakk eller en annen adferds tilknyttet avhengighet som spilleavhengighet eller shopping for å føle seg bedre? Det vi vet fra forskning er at de to er intrikat knyttet. En som misbruker rusmidler kan vise symptomer på en annen psykisk lidelse; for eksempel kan alkoholikere vise til økt risiko for å bli deprimert fordi alkohol virker som et delvis dempende rusmiddel og kan endre hjernens kjemi. Noen med en psykisk lidelse kan velge å tvangsmessig «selvmedisinering» med et vanedannende stoff eller atferd. En person med bipolar lidelse, for eksempel, kan prøve å jevne ut humørsvingninger med alkohol, eller bruke spilleavhengighet eller shopping for å løfte deres følelser under en depressiv episode. Drikking, røyking og selvmedisinering kan også maskere symptomer på angst og depresjon.

Ifølge National Bureau of Economic Research, vil mennesker med en psykisk lidelse bruke rusmidler. Av disse vil  omtrent 38 prosent misbruke alkohol, 44 prosent vil misbruke kokain, og 40 prosent vil misbruke sigaretter. Hvilket betyr selvfølgelig at de som arbeider med en mental sykdom tar mye mer av disse stoffene enn man tror, sannsynligvis i et forsøk på å lette deres psykiske lidelse. Men selv-medisinering kan ikke tilby varig lettelse, og i noen tilfeller vil det føre til en farlig syklus. Faktisk har rusmisbruk vist seg å forverre symptomer på en psykisk lidelse; for eksempel, som nevnt ovenfor, kan alkohol utdype depresjon, kan i verste fall føre til at noen som er beruset blir suicidal. Tilsvarende kan en heroinmisbruker måte å takle en angstlidelse hyppigere og med flere alvorlige panikkanfall når de er uten stoffet.

Behandling av begge problemene

Behandling kan også være vanskelig å håndtere for noen som har fått en dobbel diagnose på et psykisk problem og en avhengighet. Begge, tross alt, fortsatt bære et stigma, som er kjent for å stoppe de som virkelig trenger hjelp fra å få det. Studier viser også at folk med co-forekommende lidelser er mindre tilbøyelige til å følge sin behandlings plan, noe som kan føre til flere psykiatriske sykehusinnleggelser, selvmordsforsøk og andre komplikasjoner. Mens psykisk lidelse og avhengighet har tradisjonelt blitt behandlet separat, har dagens eksperter tatt til en mer integrert tilnærming, noe som betyr at behandling vil kombineres med behandling for både psykisk lidelse og avhengighet samtidig.

Det kan ikke benektes at veien til tilfriskning kan være vanskelig og lang – tross alt, du eller din kjære må  lære dere hvordan å takle ikke én, men flere lidelser – men husk at tilfriskning vil gjøre at du føler deg bedre, samtidig som det ikke er lett, men det er absolutt mulig. Med riktig behandlingsteam og støtteapparat, kan du eller den personen du elsker kan få nødvendig hjelp. Det første trinnet: Nå ut til helsepersonell, avhengighets spesialist eller psykoterapeut som kan vurdere symptomene, gjøre en skikkelig diagnose og anbefale en behandlingsplan tilpasset deg og din situasjon.